Tingat masa En. Gold mula-mula dapat keja kat Selangor ni
tiap ari kami akan kuaq dating
ya la selama berkawan ni tak penah sekali pon kami dok area yang sama
selalu berjauhan
masa matrik cik gold kat kolej mara kulim
dia kat matrik kedah
bila dah masuk u, cik gold dapat kat UPM
dia lak dapat ka UMS
memang bercinta jarak jauh la
bila dia dapat ja praktikal kan kajang ni
apa lagi, kami tiap ari berdating
hehe..berdating kat kedai makan la
ingat lagi..tempat yang selalu kami makan ni ialah restoren tomyam
kat situ ada jual lak kerang bakaq
apa lagi, hantam hat tu la ari-ari
kesudahannya...En. Gold yang kurus kering tu pon dah naik badannya
sampai mak dia pon tegoq cakap kata dia gemuk
bila pi klinik, doktor pon heran napa muda-muda lagi ada darah tinggi
cik gold apa lagi, dah sediakala gemuk ni mesti lah bertambah gemuk
kesudahan cita ni, kita tak makan lagi kerang pastu
panjangnya cita......
tujuan utama cita ni hanya lah nak kongsi resepi kerang ja..tapi tingat lak kisah lama
RESEPI BUJANG : MASAKAN KERANG (TAK TAU LA NAMA SEBENAQ MASAKAN NI APA)
bahannya
bawang merah
halia
serai
cili
garam dan serbuk perasa
dan.....kerang!!
caranya
tumis bawang, halia , cili dan serai sehingga naik bau
masukkan kerang
masukkan air
masak garam dan serbuk perasa
dah siap
seperti biasa, makan ngan nasi panas dan sambal belcan serta sedikit ulam!
sedapnyer....rajin eeaa masak
ReplyDeletehihih lau da ade drah tggi bahye nie
memang mengancamlah masak kerang...my peberet...
ReplyDeleteMacam sedap jer resepi tuh..Tapi akak x leh makan nanti gatal-gatl, merah-merah..Nak uat camno?? Salam kenal.. Flw you
ReplyDeletesedapnya kerang masak camtu.
ReplyDeleteMacam gulai pon ada bila tengok masakan tu tapi takde pulak kunyit dan santan. (mentang2 lah org n9) peace..
ReplyDeletesedapnya aku dah terliur dah...keh keh
ReplyDelete