.

.

Friday, January 25, 2013

Strechmark dah ada..!!


Assalamualaikum

entry yang lepas menceritakan tentang kesediahan yang melanda
la ni pon still sedih lagi
tapi apa leh buat
hidup mesti diteruskan,harap semua dugaan yang datang
dapat ditempuhi dan baby 'u' akan selamat

satu lagi fakta yang dapat dicari ialah

Jangkitan GBS jarang berlaku tapi kesannya kekadang amat merbahaya dan boleh membawa maut jika tidak di rawat. Jika ibu adalah pembawa, bayi berisiko untuk dijangkiti semasa proses kelahiran, 1 dalam 200 bayi akan dijangkiti jika antibiotik tidak diterima ibu semasa bersalin dan 1 dalam 4000 bayi dijangkiti jika antibiotik diberikan.
1 dalam 20 bayi yang dijangkiti GBS tidak dapat diselamatkan.


semoga semuanya selamat..

ok kita tinggalkan cita sedih ni
berbalik kepada tajuk diatas
strechmark telah muncul bila perut MG dah masuk 8 bulan
strehmark terjadi sebab kulit kita tak cukup masa untuk mengembang
dan amat kerap terjadi kepada wanita pregnant
dulu ingat akan terselamat la daripada benda ni
sebab memang pakai krim strechmark dari Pureen
tapi start pakai pon agak lewat mungkin start bulan ke 5 kot
tapi sebelum tu memang sapu ngan minyak Franch Oil
(kat perut ja tak dah dulu, tapi bahagian betis, breast dan paha ada.huhu...) 
tapi la ni dah timbul kat perut
atas skit dari ari-ari..
tak comel dah la perut pas ni

mungkin kerana kenaikan berat yang banyak masa pregnant ni
setakat ni saja MG dah naik lebih kurang 13kg
bertuah la sapa-sapa yang tak kena benda ni
memang pandai betol depa jaga
Selain itu benda ni leh dikurangkan dengan mengurangkan kafein
serta minum lebih air kosong

jadi la ni still pakai krim strechmark Pureen tu
sambil-sambil tu sempat godek-godek petua untuk hilangkan benda ni
antara petua yang sempat dicari

PETUA HILANGKAN STRECHMARK 

  • 1 sudu teh kapur makan
  • 1 sudu teh jus limau nipis
  • 20 titik minyak kayu putih 
CARA -CARA
  • campurkan kesemuanya
  • sapukan ke tempat yang bermasalah
  • amalkan selama beberapa minggu hingga ia pudar atau hilang

memang akan buat la time pantang nanti
keberkesanannya masih diragui sebab belum try
dah try leh la bagi testi nanti
 

11 comments:

  1. suria xpenah pakai apa² lotion or oil pn lagi..
    dok nk beli, nk beli tp lupa..nk masuk 7 bln dh..hehe
    jenuh la tgk stretchmarks tu nanti..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana tau kot2 suria jenis yang x dak strechmark.hehe

      Delete
  2. hmmm...perut koi yg baru 5 bulan ni pun dah ada...dah mcm corak kat buah tembikai..padahal start awal pregnant dah sapu vaseline....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..kadang2 terpikir betol ka bekesan produk yg kita guna tu.hehe

      Delete
  3. baby dah 9bulan...stretch mark kat perut tak perasan plak..still tak nampak rekahan...tapi kat peha da ada stretch mark.. sedih gile sb 1st time dapat stretch mark..b4 ni badan tak penah naik mendadak macam ni..huhu :( agak2 kalo try petua kat atas, jadi ke? ke just nak pakai bio oil...huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. x tau la..MG pon x pnah try...ingat pas bersalin baru nak try.hehe

      Delete
  4. samerlah kita, dh muncul stretchmark masa 7month uhuh. padahal dah pakai lotion cocoa butter, bio oil T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..sabaq ja la...harap leh ilang la nanti

      Delete
  5. petua hilangkan strechmark tue, yg gina kapur makan dan limau nipis tue memg berkesan..cumanya kena rajin sapu hehehe baru berkesan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ka mrs lurve...kena rajin la nanti :)

      Delete
  6. semuanya kena rajin letak, kalau tak rajin apa pun tak jadi.. so far saya pakai bio-oil n cocoa butter..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails