.

.

Thursday, December 20, 2012

Dividen ASB 2012 - CARA PENGIRAANNYA

Assalamualaikum

saja nak share berita baik.. (^_^)

KUALA LUMPUR 21 Dis. - Amanah Saham Nasional Bhd. (ASNB), anak syarikat milik penuh Permodalan Nasional Bhd. (PNB) hari ini mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 7.75 sen seunit dan bonus 1.15 sen seunit bagi skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2012.
Agihan pendapatan itu meningkat sebanyak 0.10 sen seunit berbanding 7.65 sen seunit yang dibayar tahun lalu.
Pengerusi PNB, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata, kadar pengagihan itu adalah yang tertinggi bagi tempoh lima tahun.
Katanya, pengagihan pendapatan itu membabitkan pembayaran sebanyak RM8.13 bilion, peningkatan sebanyak 17.5 peratus berbanding RM6.92 bilion yang dibayar pada 2011. - UTUSAN

Kesimpulannya
Agihan Pendapatan = 7.75 %
Bonus = 1.15%
Total = 8.90%
MENGIRA KEUNTUNGAN SIMPAN DI ASB

Contoh Pengiraan Keuntungan ASB

Soalan 1: Berapakah keuntungan yang akan anda perolehi jika anda menyimpan RM 876 itu ke dalam ASB sejak setahun yang lalu?

Saya membuat kiraan berdasarkan:

Dividen: 7 sen / unit
Bonus: 1.75 sen / unit

Formula untuk mengira dividen ASB adalah :
Pendapatan Dividen = dividen x baki minimum akaun
= 0.07 x 876.00
= RM 61.32

Formula untuk mengira bonus ASB adalah :
Pendapatan Bonus = bonus x [(baki minimum akaun * 12) / 120]
= 1.75% x [(10,512) / 120]
= 1.75% x [87.60]= RM 1.53

Jawapannya, anda akan memperolehi RM 62.85 jika menyimpan RM 876 itu ke dalam ASB.
 

Tuesday, December 18, 2012

Nama Panggilan

Assalamualaikum

lama tak update blog
bizi gila, sebab makmal MG akan berpindah ke makmal baru
memang tak suka la pindah randah ni
letih..
Mak MG memang suka la dulu dok hias-hias umah
ubah perabot sana sini
anak-anak la jadi mangsa tolong dia
walaupon tak syok berkemas tapi kena tolong gak kan mak kita.hehe
la ni nak kena pindah makmal lak
bayangkan satu makmal pusat yang terdiri daripada beberapa makmal akan berpindah
series banyak keja
sekarang kena pack..nanti nak kena unpack lagi
sabaq ja la..hehe

berbalik kepada cerita baby U ni
sekarang bukan main aktif dia bergerak
pergerakkan dia dah leh nampak kat luaq
syok sangat tengok
harap dia kekal aktif macam ni
persiapan lak, memang tak beli tambah lagi sejak warehouse pureen ari tu
orang lain dah siap pack masuk bag pon
MG baju2 baby pon lom basuh lagi
perut dah masuk 7 bulan dah ni

dah nak ada beby ni dok  terpikir lak ye
apa kita nak bahasakan diri ngan baby nanti
samada ibu dan bapa ka
mama dan papa ka
ummi dan abi ka ( yang ni kena rejek dah rasa, sebab nama MG pon dah ummi, tak kan anak nak panggil ummi gak kot...itu dah melampau namanya.hehehe...)
atau mak dan ayah?
la ni kalau bercakap ngan baby memang bantai mak dan ayah ja
tak reti lak bermama papa.hehe..
tapi cam oldschool lak bermak ayah ni?
ka ibu dan ayah?
cam ok gak..
start ari ni nak kena biasakan diri guna ibu la
walaupon rasa cam kekok ja ni..
ka tetap guna mak? cam makcik-makcik lak rasanya

sabar ye baby U mak kamu ni pasal benda kecik cam ni pon nak konfius
si suami dah stick ngan ayah kot
senang la dia..MG ni dok pening lagi

tapi pikir-pikir balik akan stick ngan ibu
tak mau la mama, sebab rasa cam tak sesuai lak ngan MG ni

ok bye.hehe...
**entry tak dak point ari ni.


Wednesday, December 12, 2012

Pencapaian Hari Ini ( 13/12/12)

Assalamualaikum

suma dah tau kan MG tak leh memandu
hanya boleh bawak motor ja
memang susah nak pi keja..
kalau dulu senang umah MG kat area serdang ni ja
nak mai keja senang..naik motor
lam 10 minint kalau bawak slow dah sampai

dah kawin ni dok jauh lak
area sg sekamat
dah la jalan sesak
memang tak la kalau nak mai keja ngan motor
si suami pon tak bagi, tambah lak perut ni semakin ke depan

sejak kawin, memang suami yang akan akan antaq mai keja
MG masuk kol 8, suami lak kol 9
balik lak..memang lam kol 7-7.30 la akan sampai umah
walaupon MG kol 5 dah balik
memang susah..tambah-tambah suami lak keja dia
memerlukan kan dia outstation kekedang
jadi MG akan tumpang umah kawan atau sewa bilik dan atau amik cuti
kalau setakat dia outsation tu lam 1 atau 2 hari
memandangkan sekarang ni cuti dah abeh
terpaksa la tumpang umah kawan
memang segan tak yah cakap la
tapi nak wat cam na

sejak dari tu berazam nak belajaq bawak keta
tapi setakat berazam la..belajaq tak pon
tapi memandangkan dah nak dapat baby  'U' dah ada nama.huhu... ni
kena jugak kuatkan semangat
hehe...alhamdullilah, dah terer dah sikit
mula-mula dulu memang asyik kena hingaq la
sebab bawak keta malas pulas stereng ayat husband.hehe..
ye la mana MG nak tau, selama ni tau bawak motor ja
nak belok pon pusing skit ja handle  tu
rupanya bawak keta kena pulas bebanyak, baru dia belok .hehe..
setakat ni leh la bawak area kawasan umah tu
cuma pagi tadi berjaya bawak dari kedai makan pakya ke lab.hehehe
orang UPM tau kot kedai pakya ni
satu pencapaian yang amat membanggakan
sebab jalan tu agak sibuk..nak kena lalu roundabout lagi..hehe
cam tu pon rasa best sangat dah..
perjalanan ada la lam 2km je kot..hehe
tapi ok la kan..dari tak dak..ehhe

pas ni nak amik lesen dah nak test kat jalan raya yang betol lak..hehe
doakan ye !

Sunday, December 9, 2012

Akar Fatimah dah sampai





sumber google

Assalamualaikum

dah sampai akar ni
baru 7 bulan dah sibuk cari akar ni
bukan pa..akar ni susah nak dapat
ada kat Mekah ja
beli pon order kat lam FB
sebelum ni memang tak tau pasal akar ni
mak MG pon tak tau...tak penah dengaq pon katanya
dari hasil pembacaan dikatakan air akar ni
dapat dijadikan selusuh bila kita dah start sakit nak bersalin ni
tapi kena minum time dah ada bukaan

dari pembacaan jugak..( sebab MG tak minum lagi...awal lagi kan)
akar ni perlu di rendam dalam air masak yang suhu bilik
tak leh lam air panas atau ita didihkan dia
dikuatiri akan menyebabkan rahim mengecut
jadi susah la nak beranak

akar ni bila dah sudah bersalin
boleh di reuse balik
caranya jemur akar ni di tempat yang teduh
jadi akar ni akan mengecut balik
dan boleh digunakan bergenerasi lamanya
sampai la dia dah reput

orang cakap lagi
kalau semakin hampir dengan masa yang kita nak bersalin
bunga ni akan berkembang dengan besaqnya..
jadi bersiap sedia la bila dah kembang ye

** kita hanya berusaha..tuhan yang menentukan ...

Wednesday, December 5, 2012

Estimate Harga Cincin Koleksi Melur Poh Kong

Assalamualaikum

rentetan dari WW kemarin
sesaja la emel Poh Kong
nak tau minimum weight dan wormanship cas bagi cincin koleksi Melur tu
cek balik marin depa dah balas
laju je
tapi apa yang MG tanya depa tak jawab pon
mungkin susah kot nak estimate berat
ye la..berat emas ni bukan main-main
kena timbang tiap satu cincin
sebab lari sikit pon berat dia
dah lari banyak ringgit kan

ni emel balasan depa

Dear Mrs. Ummi Kalthum Abdullah,
 
Thank you for your interest in our product.
Anggun Melur Collection 916 gold ring
 
Price*: RM 1,490
*Price may change due to product weight and retail gold price change.
 
During this Christmas session, customer can get a free gift when purchase jewellery worth RM 1,000 & above.*Terms and Conditions apply.
We sincerely hope to see you visiting Poh Kong outlet.
 
 
Thank you and have a nice day.
Marketing Executive,
Fang Yi

tengok harga tu..membunuh ka tak.hehe...
tu baru cincin tak complete set ngan gelang dia lagi
tapi ya la emas sekarang kan mahal
cincin lam 3 gram pon leh cecah rm8++ dah
tapi dengan harga rm1490 ni mesti la berat kan
depa tak bagi tau lak berat bapa
sebab mak cik yang MG nampak pakai cincin ni kat bank dulu
memang pakai saiz yang besaq
tapi tak mau la sampai tera tu saiz dia
nak yang kecik sikit

tapi cas upah untuk koleksi cam ni memang mahal skit
ya la sebab memang dah jadi patern depa
kedai lain tak leh tiru
kalau la memang saiz gedabak tu ja ada
memang tak beli la
melampau tu..lebih dari mami jarum lak jadinya
harga pon tak mampu MG nak bayaq ( banyak lagi benda lebih penting )
bajet bawah 1k ja..
kalau ada yang kecik dan ringan skit memang akan amik
tapi kalau tak dak..memang tak beli la
tak dak jodoh la cincin tu ngan MG.hehe...
cari cincin lain lak
tapi nak design bunga jugak cam na pon...hehe
saja nak reward diri sebab dah lama tak beli barang mas ni (padahal baru ja dapat masa nikah ari tu.hehe)

*entry ni bukan entry nak menunjuk..cuma keinginan MG. kalau nak menunjuk mesti MG cakap MG mampu nak beli dah..hehe

Tuesday, December 4, 2012

WW (5/12/12) - Craving ka ni?






Cantiknya la hai 2 benda tu
craving ka ni?
pokai laki MG kalau craving ni
tak dak craving pon, saja suka-suka tengok
sebab ada nampak 1 makcik pakai masa pi bank ari tu..
cincin saja mau 1k tu..ka lebih?

Monday, December 3, 2012

Checkup 27 minggu

Assalamualaikum

sabtu lepas pi checkup cam besa kat Klinik Mesra
pastu pi timbang..huhu
nak tau MG gain 10kg untuk 6 bulan pregnant saja (dah 69.5kg, MG anak dara pon dah 59kg.hehe)
doktor pon tanya napa naik banyak sangat
makan kenduri banyak sangat ka
MG jawab makan durian banyak.hehehe
tapi memang betol
kan sekarang musim durian
jadi tiap ari beli durian dan makan
macam mana la tak naik ngan mendadak..
tapi kawan-kawan cakap badan dan muka tak nampak naik sangat
tapi depa tak tau, paha ni yang semakin mengembang
bertambah-tambah selulit kat situ.huhu
perut pon membesar dengan jayanya gak.hehe

tengok perut pon dah takut.huhu


pastu doktor cek urine semua ok
blood preesure suma ok (106/76)
hemoglobin pon ok (121g/L)
tapi doktor cakap MG ada keputihan
memang ada pon..semenjak mengandung ni banyak lak kuar
masa checkup yang lepas dia bagi antibiotik ja
kali ni dia bagi ubat untuk dimasukkan melalui bawah
MG dan cuak, ingat dia yang nak masukkan
rupanya, dia bagi ja ubat tu dan boh sendiri kat umah time nak tidoq nanti
berat baby lak dah 1.15kg dah
nampak cam besar ja dia ni
moga senang la nak bersalin nanti...huhu


pastu start la aktiviti scan
yang bestnya kali ni
MG adalah patient yang pertama untuk ari tu
klinik lak baru beli mesin scan baru
jadi MG la jadi model untuk mesin tu
lama gak la leh nampak, my little baby ari tu
siap dia leh wat 4d scan lagi (masa ni doktor sedang mencuba segala aplikasi lam mesin baru tu )
hehe..tapi tak dapat la salinan gambaq atau soft copy dia
just boleh tengok ja..
si baby lak leh tutup muka ibu nak tengok dia..bukan senang nak scan free ni
Fyi, scan 4d kat sini rm180 dan kalau kita staf UPM cuma bayaq rm145 ja.
kali ni skali lagi doktor bagitau si baby ni mungkin prempuan
barang suma dah beli kaler pink
jangan sekali kuaq nanti boy lak
jambu la anak MG nanti.hehe..
tapi mak cakap baby tak pa pakai pink pon
ok la...kuaq la apa gender pon
MG terima ngan rela hati dan gembira.hehe


masa scan ni, doktor leh cakap
eh..mulut dia macam u la ummi..hehehe
sangat best kat sini, berjaya membuatkan si suami jeles
kali ni jugak kena inject kancing gigi untuk kali ke 2
sakit ye bila kena inject ni..
tak tau napa sakit..selalu inject yang lain tak sakit pon
lenguh jugak la tangan kiri ni
tapi masih lagi bekerja dan memasak.

next checkup 29/12/12 ni lak
tak sabaq nak checkup lagi sebab tak sabaq nak scan lagi :)


muka orang tak dak geng, sebab dapat baby girl.hehe

Thursday, November 29, 2012

Checklist Baby Dan Ibu

Assalamualaikum

Ini Checklist Barangan baby yang MG rasa perlu di beli

Barangan Baby

5 Pasang Baju NB ( Tak kisah la lengan panjang ka pendek) baru ada 1 lai.beli skit ja, sebab dah beli rompers
5 Helai Romper setel..tapi belum sampai, beli online
10 Helai Barut bagi duit beli kain ja...mak wat kan :)
2 dozen Kain Lampin dah beli sedozen yang kosong, nak beli 1 sedozen yang bercorak lak
Bedung guna lampin ja
5 Pasang mitten dan booties setel..beli kat Pureen Warehouse Sale
Tuala Kecil setel..
2 Helai Tuala Mandi setel..beli kat Pureen Warehouse Sale
2 Helai Selimut baru beli selai
Kelambu setel..
Tilam setel..beli kat Mydin
Comforter (toto) tengah pikir perlu ke tak benda ni TAK BELI DAH
Bantal setel..beli kat Pureen Warehouse Sale
Bantal Peluk setel..beli kat Pureen Warehouse Sale
Baby Wipes setel..beli kat Pureen Warehouse Sale
Set travel toiletries baby setel..beli kat Pureen Warehouse Sale
Minyak angin baby setel..beli kat Mydin
Bakul Baju setel..
Bakul Baju Kotor belum beli
Bakul Toiletries belum beli
Tab Mandi belum beli
Liquid Cleanser Dish setel..beli kat Pureen Warehouse Sale
Sabun Basuh ABD liquid setel..beli kat Pureen Warehouse Sale
Sabun Basuh ABD liquid setel..beli kat Pureen Warehouse Sale
4 Botol Susu setel..Avent Set
Berus Botol setel..Avent Set
Lampin Pakai Buang  beli 2 pek Pureen NB size (48 helai se pek)
Tikar Lapik Getah apa tah nama dia.hehe setel..beli kat Pureen Warehouse Sale
Set Toiletries Baby
  • Baby Lotion setel..
  • Baby Oil setel..
  • Baby powder setel..
  • Shampoo, mandian setel..
  • Cotton Bud  setel..beli kat Mydin
  • Set Pemotong kuku setel..
  • Kapas setel..

Barang Mak Baby

Set Bersalin setel.. SET AFIAT DAN SHAKLEE
Bengkung setel.. BENGKUNG MAK BIDAN
Stokin setel..
Tungku rasanya mak MG ada lagi ni
Kain Batik setel..
Maternity Pad setel.. 20 keping * 2 pek
Nursing Bra setel..beli kat Mydin
Breast Pad setel..36 keping disposable
Minyak Urut setel..
Set Breast Pump setel.. Avent Manual Breast Pump 
Nipple Cream belum beli
Termos belum beli
Bakul Termos setel..beli kat Mydin 

Mak baby punya banyak lagi merah ni
lambat lagi kot...perut baru 6 bulan...banyak masa lagi ni.hehehe
tak pa kita setelkan baby punya lu
mak punya bila-bila pon ok...hehe

Barangan akan datang ( pas deliver pon leh beli)

Warmer
steriliser
Coller Bag
Baby Stroller
Car Seat

Monday, November 26, 2012

Pureen Warehouse Sale 24-25 Nov 2012


Assalamualaikum

nak update pasal sale pureen ni
best gila ye pi sini..
patut la ramai ja orang serbu
memang berpatutan la harga dia

pada asalnya MG ingat memang tak jadi dah pi sale ni
sebab minggu lepas dapat kol dari perodua
keta dah siap
jadi MG dan suami balik Kedah pada tengahari 23/11/12
kami keja half day
sebabnya nak amik keta kat Kamunting ari sabtu esoknya
sabtu lak perodua buka halfday ja
jadi memang agak rushing la balik kali ni
kami sampai umah lam kol 9.30 malam
ujan sepanjang jalan
dah la saga yang kami naik tu tak boleh nak nampak cermin dia bila ujan
sebab viper dia jadi apa tah
memang tawakal lak balik
bawak slow-slow keta

esoknya awal pagi kami ke perodua
amik keta
macam-macam la problem kat sini ja
leh MG cakap kat sini
keta tak siap sepenuhnya
tak pa la lain kali cita bab keta
jadi petang tu kami bertolak balik Kajang
hehe..ada harapan ni nak sale tu
ajak suami, dia pon ok

ari ahad..lam kol 9.00 pagi kami kuaq umah nak ke PJ
memang tak tau la jalan
kami redah ja
last kali sampai gak..sampai lam kol 10 lebih kot
orang memang ramai la
tapi tadi baca lam blog lain
depa cakap ari sabtu lagi ramai ye?
sampai ja terus capai beg ikea depa tu
terus la rembat apa yang patut
dari wet tissue, ke mandian, ke kain napkin suma rembat la
cari gak kat mana tempat baju ni
ooo...rupanya kat belakang
terus la pi sana..orang memang ramai kat sini
tapi yang tak syoknya baju untuk NB dah tak dah
MG dapat selai ja..tu pon tak dak seluar

keadaan orang ramai kat ruangan baju

last skali amik la 4 lai lagi baju saiz S
nampak gayanya untuk baju kena pi supermarket la nanti
kat seksyen ni dapat grab towel 2 helai, mitten dan booties 5 helai
selimut ada hoodies 1 helai
dan bantal peluk dan bantal 1 set
cari tilam tak dak plak



pastu pi balik kat area toiletriess tu
amik detergent dan sabun serbuk tu
dish soap untuk botol bayi
beli diapers, maternity pad lagi
hehe..best la shopping kat sini



suami cam besa la dia kan dok kat satu ruang dengan beg ikea tu
kalau dia ikut rasa rimas lak
jadi biaq la dia tunggu kat situ.hehe
MG yang akan amik barang dan longgok kat dia
last skali penuh 2 beg ikea tu barang kami

muka orang letih.hehe



setakat ni barang baby dah complete 90% dengan sekali beli ja
sebab sebelum ni memang kami tak beli apa pon
untuk shopping kali ni abeh gak rm405
huhu...banyaknya..
sabarnya la..nasib baik dah almost complete

sikit ja barang ibu

yang banyak tak complete lagi ialah barang ibu ja
tak pa tu untuk bajet bulan depan lak
nak beli sekali harung mana mampu

muka puas.hehe

kesimpulannya memang berbaloi datang sini
next nanti pon ingat nak datang lagi
tapi nak datang awal skit
mas kat sini ada gak nampak sorang blogger
segan nak tegur.hehe..

barangan yang berjaya dirembat



Wednesday, November 21, 2012

RESEPI DURIAN CREPE / BANTAL DURIAN

Assalamualaikum

hari ni nak share resepi durian crepe
MG tak penah wat pon
tadi cek lam FB ada kawan yang post kan
jadi sebagai peringatan MG agar tak lupa resepi ni elok la di share lam blog kan
senang nak cari
blogger lain pon leh wat rujukan gak nanti.. :)

Bahan-bahannya

2 sudu besar tepung pau
2 sudu besar tepung ubi kayu

2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kentang
4 sudu besar tepung naik sendiri

1 1/2 sudu besar gula castor
2 biji kuning telur
1 penutup esen vanila
1/2 tin susu cair
1 sudu kecil garam
Air
3 sudu besar mentega yang dicairkan
1 sudu teh pewarna kuning lemon

Bahan Filling:
Isi durian yang telah dibuang biji
1 cawan fresh cream - diputar hingga kental
 
 Selamat Mencuba ya !

Beli umah ni susah betol

Assalamualaikum

minggu ni agak tensen memikirkan umah
loan dah lulus ngan satu bank ni
dan kami suami isteri pon pi la berjumpa ngan ejen bank
untuk sign LO untuk pinjaman perumahan tu
bila jumpa ngan ejen
dan cek balik detail-detail untuk loan tersebut
ternyata berbeza daripada apa yang ejen cerita masa kami servey dari bank ke bank ari tu
tapi sign jugak LO tu sebab tu bukan agreement lagi, cuma surat tawaran dari pihak bank
kalau nak kensel kena wat surat bagi depa

Masa tu bank A ni cakap
rate dia ialah A1, bila nak pi sign LO jadi A2 lak
mana buleh, kalau A2 tu lagi kurang dari A1 x pa la gak
ni lagi tinggi
untuk beli umah ( bagi sesiapa yang belum tau)
kita kena servey dari bank ke bank sapa yang leh bagi BLR yang paling tinggi

KAEDAH PENGIRAAN PINJAMAN PERUMAHAN

contoh  untuk bank B dia tawarkan BLR : - 1.6 %, jadi , rate yang telah ditetapkan oleh kerajaan Malaysia ialah 6.6%

jadi jika kita apply loan kat bank B tersebut rate kita akan jadi

6.6% - 1.6% : 5.0 % ja la

5.0% inilah rate kita, lagi besar nilai BLR ( dalam negative valeu ye, bukan positive) adalah lagi baik

jadi sekarang rate tu dah jadi lebih tinggi
bayaran bulanan pon naik la
pastu katanya kos guaman akan ditanggung oleh bank
itu pon menarik minat MG untuk amik loan bank tu
sekarang bila nak sain tak cover pulak
alasannya, loan umah MG tak sampai kepada nilai loan yang membolehkan bank cover kos guaman
wah..sangat la tak best
dah la untuk lulus loan tu pon amik masa sebulan
macam-macam dokumen tak cukup
bila tak cukup ejen tak kol pon mintak dari kami
tapi kami lak yang kol untuk tanya status
baru dia habaq ada dokumen tak cukup
memang abeh banyak masa untuk apply loan lak

tapi mungkin ada gak silap dari kami
sebab masa kami pi ke bank A tu, ejen untuk loan umah tak dak
yang entertain kami ejen bahagian lain
dia la dok pung pang pung pang cita
kami pon caya la kat dia
mungkin dia pon tak tau
kami lak terus apply kat situ

sekarang MG rasa sangat segan ngan tuan umah
ye la dah lam x siap-siap proses
dia lak tak mau kami nak bayaq booking lu
takut dia dah ada pembeli lain yang lebih cepat
melepas la MG
Dah la memang nak sangat umah area tu

pagi tadi baru submit borang kat bank lain
harap ok la
dan cepat dia proses loan
takut tuan umah marah..huhu




Wednesday, November 14, 2012

Salam Maal Hijrah 1434

Assalamualaikum

syoknya ari ni cuti..banyak ye cuti minggu ni..
kalau sekaligus lagi bestkan
tapi ok gak cuti selang sari pon

apa azam anda untuk tahun ni?
yang tahun lepas dah tercapai ka?
hehehe....MG tak dak azam pon taun lepas rasa
tapi taun ni cam akan ada ja..

lama dah tingin benda ni
memandangkan taun depan bakal ada bebi sendiri
lagi la memerlukan azam ni terlaksana dengan cepatnya

MG tingin nak bawak keta sendiri
ya..MG tak ada lesen dan tak reti bawak keta
taun depan, mesti nak kena antaq bebi ke nursery ka
umah pengasuh ka
mesti memerlukan MG tau bawak keta sendiri
sekarang MG pi keja Si suami yang antaq dan amik

MG keja start kol 8 dan si suami kol 9
jadi si suami akan balik lewat sejam gak la dari MG
Dia akan sampai kat ofis MG pada kol 6.30 petang dan ke atas
sampai umah pon dah kol 7 petang
mesti cian kat bebi dok lama-lama kat umah pengasuh
kawan-kawan yang lain mesti dah balik

sedih lak rasa anak kita dpk lama-lama kat sana
pengasuh pon mesti tak selesa kan
kalau MG kol 7 lebih balik umah pon tak pa

ok la bebi...ibu akan try la mengatasi ketakutan untuk bawak keta ni.huhu..
bukan senang wooo...
dah banyak kali try bawak
tapi tak lepas-lepas
kena lak baru pas eksiden..konfiden level tu sangat la kurang
tapi bila memikirkan bebi, ok la..ibu akan try...huhu

ok...cukup la pasai azam bawak keta tu
azam lain lak nak masuk umah baru ( banyak tol la problem nak beli umah pon),
 nak kumpol duit banyak balik ( banyak duit la pakai duit nak beli umah ni) dan
jadi insan yang penyabar..hehe
azam lain ni nanti kita sembang lain seta masalah-masalahnya..hehe

so ari ini masak pa?
ka makan kat luaq?
MG tak tau la nak mask pa lagi ni
barang pon tak dak lam peti
malas lak nak memasak, makan kat luaq la nanti..hehe
bye !

Tuesday, November 13, 2012

WW (14/11/2012) ~ Durian Crepe



Assalamualaikum
dah dapat benda yang dok ngidam ni
rupa herot2 skit..sebab org yang bawak dia kasaq..
sedap sangat sampai nak nangis!

Sunday, November 11, 2012

Dah beli BreastPump!





Assalamualaikum



amacam ari ni? keja ka?
mesti ramai yang bercutikan...
nasib golongan yang abeh dah cuti tahunan cam ni la
kena mai keja gak..hehe
jalan raya pon tak sesak ari ni...kan best kalau ari-ari tak sesak kan?

kalau entry yang lepas MG cakap nak beli breastpump lak kan
maybe perancangan dia bulan depan
tup-tup, satu ari tu (minggu lepas)
buka fb yang selalu jual barang bebi ni
depa wat sale lak untuk Manual BreastPump Avent
jadinya tak sempat la nak tunggu bulan depan
bulan ni pon dah rembat dah
kalau tak rembat rasa cam rugi lak

dapat harga rm138, ok ka?
hehehe...dalam banyak-banyak dok  cari hat ni la rasa yang paling murah
ada tak yang lagi murah?
jangan bagitau ye..nanti MG rasa menyesal lak beli ni.
barangnya tak sampai lagi pon
mungkin jap lagi sampai
sebab beli pon ari jumaat dah.hehe..
satgi la upload gambaq dia





MG saja beli manual lu
sebab nak tengok hasil susu memberangsangkan ka tak
kalau banyak leh la angkut yang letrik lak kan
tapi rasanya manual pon kita mesti ada satu
sebab takut blackout ka, apa kan



nak cita pasal suplemen lak
kan MG pengguna set pregnant Shaklee
jadi bila masuk bulan ke-5 ni bertambah lak lagi satu jenis iaituOmega Guard
dia dari minyak ikan
dalam ni semua ada la, DHA la, EPA untuk perkembangan otak bayi
ok la dah dapat ni
sebab MG tak minum Anmun atau susu ibu yang lain
sebab tak leh la nak minum susu yang kita bancuh sendiri
tak lalu nak masuk tekak
MG minum susu duchlady biasa ja yang siap lam kotak tu
tapi MG ada amik kapsul calsium dari Shaklee jugak.hehe..
cuma risau bab DHA tu ja
risau gak takut kalau bebi tak dapat khasiat yang sepatutnya untuk perkembangan otaknya
harap bila makan ni bebi dapat menjadi seorang yang bijak pandai ye

Amin..

Wednesday, November 7, 2012

Barangan 1st Baby

Assalamualaikum

Ari ni nak cita pasal barang baby yang baru di beli
kira ni la barang 1st..hehehe
beli pon baru selai baju.
masa ni kami balik cuti raya haji ari tu
saja jalan-jalan pi Kedah Supermarket kat Alor Setar tu
tak bajet nak membeli
ingat nak server-servey ja harga
tapi bila pi tu ada salesgirl tu tu ikut ja ke sana ke mari
tak best lak rasa kalau tak beli
jadi beli la selai..hehe

sangat plain..hehe.x pa wat baju tidoq na..


series tak reti nak pilih
bila balik umah nyesal lak
awat plain sangat baju MG beli ni
putih tak dak corak lansung..hehe
ni la orang kata Mummy to be, tak dak pengalaman
pasni nak start beli baju kaler-kaler dan corak-corak
baru sesuai ngan bebi girl MG ni.hehehe

mahal gak selai baju bebi ni
sepasang pon dah mahal..padahal kecik ja
tak pa la dapat selai pon ok dulu
wat semangat ibu ngan ayah untuk shopping lagi



Pureen Warehouse ujung bulan ni kan
rasa nak pi la..nak start dah beli kelengkapan bebi skit-skit ni
tapi dengaq kata ramai sangat kan?
takut tak berbaloi lak pi jauh-jauh tak dapat beli yang kita nak
tempat pon tak tau lagi ni
takut bila kami dah sampai baju bebi pon dah abes
dah la kami pi nanti naik keta lama
aircond tak dak sah panas.huhu...
progress keta lak, si suami chek tadi katanya keta kami akan direpair dalam masa 14 hari
kalau sempat dapat keta balik ok la
selesa skit perjalanan

Barang kedua lak ialah ini


hehehe..bila blogwalking ke blog M2B yang lain
suma pakai guna hat ni
jadi MG pon nak follow la..
set ni untuk newborn
lam ni ada 4 botol 2 botol kecik dan 2 botol besaq
ada puting satu dan extra teat botol tu ada 2
ok la kot wat permulaan ni
Harga dia lak rm110
ok tak...yang MG servey-servey lam blog dan FB macam ni la yang paling murah
kalau ada lagi murah tak tau la
bukan rezeki MG la tu

bila tengok 2 benda ni, jadi tak sabaq la nak menambah koleksi lagi
target untuk Pureen Warehouse ialah pakaian, detergent,mitten dan booties,pad, nursing pad, wet tissue
dan mungkin jugak ada penambahan yang lain

next target : Avent Pump!







Tuesday, November 6, 2012

WW (7/11/2012) - Pinky-pinky la pas ni :P



Assalamualaikum

dah 3 kali scan, resultnya doktor kata PINK!
tak kisah la gender janji sihatkan
dah boleh beli baju dan booties cam kat atas ( sapa nak tempah pi kat blog tu ye)
geram tengok booties tu...comey sangat!
bye

Kisah Eksiden (28/10/2012) Part 2

 

sambungan dari Part 1

pas ja eksiden, kami suma kuaq dari keta
jalan memang tak yah cita la jem dia
sebab 1 lane ja leh guna
suami dah kol towing perodua

sementara tu, MG dok tawakal tak abeh lagi
dengan masih berharap baby akan bergerak
dan juga takut kalau2 kuaq darah ka apa ka
time tu memang tak kuaq darah lagi
sementara geng-geng laki yang eksiden dok berbincang sesama depa
towing pon datang la
setengah jam gak tunggu

dah setel towing kami suma naik la keta
merasa la dok lam keta yang di towing
sambil tu dok makan lagi buah delima sebab lapaq sangat
towing tu bawak masuk ke Kamunting untuk ke balai polis
sampai ja balai polis siap wat report suma
kami cari hotel
pakcik towing tu gak yang carikan hotel
bagus pakcik tu
dan dia jugaklah yang menghantar MG dan suami ke hospital Taiping

kami terus ke bahagian kecemasan
pastu MA kat situ terus rujuk MG ke bahagian Labour Room
huhu...sangat cuak time ni
takut la kena paksa beranak ka apa ka
macam-macam dah dok lam pala otak ni
bila pi situ procedure dia MG kena masuk wad
sebab depa nak pantau selama 24 jam
mana la buleh MG masuk wad
kami tak dak sedara kat sana
kenderaan pon tak dak..
Esok dah nak balik Kedah
pi ke hospital tu jam dah kol 12 lebih

tapi satu la..nurse dan doktor hospital Taiping memang terbaik
MG amik keputusan nak pi klinik swasta
sebab MG nak result masa tu jugak
depa la yang sibuk-sibuk cari kan teksi
kol balai polis la mintak tolong untuk hantarkan kami ke klinik swasta
last skali, kami tumpang ja ada sorang doktor yang nak kuaq
sebab teksi tak dak
heran gak kat hospital tak dak teksi...mungkin sebab malam kot

dah sampai ke klinik swasta
doktor specialist nak scan tak dak plak
jadi memang malam tu tak scan
dan tak tau apa kesudahan bebi lam perut ni..huhu..

kami pon balik la ke hotel ngan jalan kaki
jauh gak jalan nak sampai ke hotel
lenguh kaki

balik ke bilik, mandi dan sembahyang dan tido..
time tido tu la MG menangis semahunya
suami pon tak tau nak kata pa
sapa tak sedih kami tak tau apa nasib bebi lam perut ni

keesokkan harinya, masa pi perodua untuk setelkan keta
ada klinik ibu dan anak , terus la MG pi
dan alhamdullilah, jantung bebi masih ada
tapi menurut doktor, dia hanya leh cek jantung
kena pi gak ke hospital kerajaan untuk cek lebih detail
kita mana tau kan keadaan dia di dalam tu
bila MG tanya kenapa tak rasa pergerakkan bebi kat doktor
doktor kata mungkin sakit kat perut lagi kuat
tu yang tak rasa pergerakkan bebi tu
ok la kalau cam tu..

pas dah setel semua kat perodua
orang perodua hantaq kami ke stesen bas Kamunting
bagus servis orang perodua ni, ada dokumen tertinggal kat hotel pon depa tolong amikkan
sampai stesen bas lam kol 12.30 tghari
bas yang ada nak ke Butterworth hanya pada pkol 4.30 petang
mana la buleh nak tunggu lama-lama
sebab nak ke Hospital lagi nak cek dan amik MC untuk cover ari isnin tu
terpaksa la amik teksi
mahal jugak la bayaran teksi tu...
melayang lagi duit
dah sampai kat Butterworth, setel sembahyang dan makan
kami ( MG, suami dan adik ja..abang ipar dah balik ke KL naik bas) bertolak ke Alor Setar (AS) naik bas jugak
lama dah tak naik bas ni..syok gak
lam bas kami lena sampai sampai

lam kol 4 lebih kami pon sampai ke AS
Kat sini ayah MG datang amik
yang lawaknya, kami usung jugak setandan pisang yang mak bekalkan untuk balik ke umah KL
ingat-ingat balik, sedekah kat orang perodua pon ok
tak payah nak angkut naik teksi dan bas suma.hehehe..

ayah datang amik dan balik ke umah dulu
pas maghrib baru pi ke Hospital Sultanah Bahiyah untuk pemeriksaan lanjut
pi tu terus dapat fast track dan terus masuk pi cek kat bahagian kecemasan
kat sini pon depa scan ja dan nampak jantung bebi dok berdegup
pastu depa antaq lak pi labour room
kat sini dok lama..sebab doktor tak dak kot
ada doktor pelatih ja dua orang
kat sini pon stakat scan ja
MG ingat nak kena jolok ngan benda pa tah yang ada kat situ
nasib baik tak kena.hehe
doktor pon cakap ok..tak payah ada follow up
MG ingat dah kena tidoq wad dah malam tu
walaupon doktor cakap ok
tapi MG still ada perasaan takut jugak..
takut bebi tercedera
sebab kuat jugak hantaman tu..
untuk hari ni kesan lebam dan timbul..
betul-betul saiz seatbelt

masa checkup ke 22 weeks ari tu kat Klinik Mesra
lam scan cam nampak jelas ja kaki tangan bebi
syukur Alhamdullilah


Sunday, November 4, 2012

Kisah Eksiden (28/10/2012) Part 1.

Assalamualaikum

nak cita pasal eksiden ari tu
dah seminggu dah baru nak cita.hehehe...

kisah bermula bila kami semua nak balik ke KL dari Kedah
masa cuti raya haji ari tu
kalau ikutkan tiap tahun MG akan balik ke KL samada awal sari
atau lewat sari dari waktu puncak( ari ahad tu la puncaknya)
dah memang target akan jem
tapi nak wat cam na
MG dan suami dah tak dak cuti
cuti amik banyak masa nikah ari tu..huhu
perjalanan kali ni termasuk la adik MG dan abg ipar MG

kami kuar dari umah kat Bukit Tembaga lebih kurang kol 4.30 petang
perjalanan pada mulanya lancar la
pastu kami singgah kat rnr Gurun sat untuk solat Asar
pas tu perjalanan pon diteruskan lagi sampai la kat Tol Sungai Dua, Penang
kat sini dah start slow dah traffic dia
berjam jugak la nak sampai ke Juru pon

maghrib pon dalam keta lagi
cadangnya nak wat jamak ja nanti bila masuk isyak
dalam lebih kurang kol 7.45 kami sampai kat hentian Alor Pongsu kot kalau tak silap
niatnya nak berenti makan sambil tunggu waktu isyak
masuk ja area tu
kawasan memang jem gila la
tempat parking pon tak dak
Jadi abang ipar pon ajak la kuaq ke highway balik
stop lak kat next rnr

ha..masa ni la nak jadi cerita
kat kilometer 206 tu, kami dok kat lane laju
tapi dok kat lane laju pon tak laju sangat la sebab jalan jem
tiba-tiba dalam perjalanan abang ipar perasan
ada 1 estima ni dok cilok-cilok dok depan kami
kat depan kami ada wira dan hilux
tiba-tiba dia mencilok depan hilux
hilux tu pon tak tau la terkejut ka apa ka dia membrek dan cuba ke kanan jalan
kereta kan banyak, jarak antara kereta pon tak jauh
jadi wira kat depan kami pon hantam la hilux tu
jadi kami yang dibelakang ni pon hantam la wira tu
nasib baik la tak dak apa yang hantam kami lak
kalau tak naya ja la
dah la naik viva
kecik ja..huhu..

kesudahannya, dalam 3 3 keta tu keta kami yang tak leh jalan sebab radiator pecah
yang estima tu tak tau la dah blah ke mana
yang bawak keta ni si suami, do sebelahnya abang ipar
MG dan adik MG dok kat belakang
dalam ramai-ramai ni hanya MG dan suami ja yang pakai seatbelt
jadi adik dan abang ipar memang terpelanting pi depan la
kepala abang ipar belaga ngan cermin depan sampai retak cermin
Walaupon pkai seatbelt,badan kita akan terhumpan jugak ke depan sebab inersia (betulka inersia ni..lupa dah teori fizik dulu)
jadi tali sealbelt tu menekan bahagian perut dan dada MG
Dan ibu jari MG pon terkepak ke dalam..huhu...sangat sakit
nasib baik jari tu leh dibetulkan balik
cuma terseliuh
part yang MG paling takut kat bahagian seatbelt tu
MG perasan lepas ja eksiden, MG dah tak rasa bebi bergerak
memang cuak betol la..sebab takut jadi apa-apa
hanya tawakal dan berdoa ja masa tu..


***panjang lak entry ni...sambung part 2 ye

Tuesday, October 30, 2012

WW (31/10/12) - Malang tak berbau


Eksiden plak (28/10/12) kat taiping
hope baby ok..walaupon dah pi chek
doktor cakap jantung ok
tapi kita mana tau kan keadaan dia kat dalam
harap selamat la semuanya

Tuesday, October 23, 2012

WW : Rumah (24/10/12)







Dah submit borang loan td
harap-harap la lepas
mengidam nak dok umah sendiri ni :)

Sandal Baru!





Assalamualaikum

lagi 2 3 ari nak raya haji ni
minggu ni nak wat keja pon malas
ati dah ada kat kampung
badan ja dok sini lagi
tak sabaq nak balik kampung raya sebab raya posa ari tu tak puas raya
1st time beraya bukan kat umah sendiri memang cam tu la

kali ni pon bakal rasa tak puas jugak
sebab cuti sat ja
klu time bujang dl memang amik cuti lama
ya la kita dah la keja kat jauh
nak balik sesekali mesti la lama kan

tapi tahun ni tak leh la
MG pnya cuti dah 0
ini akibat cuti kawin lama ari tu
sabaq ja la..hehe
tahun depan la start nak kumpul cuti balik

cam mana ngan persiapan raya?
banyak ka
MG hanya beli sepasang baju baru yang sesuai untuk orang pregnant ja dari poplook
selalu orang raya haji ni tak beli pon kan
tapi nak wat cam na
perut ni dam membesaq...suma baju dah tak muat..hehehe

pastu beli gak sandal fitflops cam kat atas tu
dah lama tengok orang pakai cam comel ja
jadi baru beli semalam
kat pasar malam ja...hehe..rm35
tak mampu la nak beli hat ori

beli sandal tu untuk preparation kaki membengkak nanti..
ohh..lupa nak update kaki MG dah tak bengkak
lepas pi klinik ari tu
dan dah pantang kopi..huhu..
harap lepas ni tak ada masalah la

2 3 ari yang lepas saja cari-cari video orang beranak
pas tengok tu siap emo lagi
takut nak beranak...huhu
terus kena marah ngan si suami
sebab tengok benda-benda yang menakutkan diri sendiri
tapi benda ni kena gak tengok kan
sebagai persediaan untuk beranak nanti
la ni tak leh tengok video tu depan dia
nanti dia bising...hehehe

Thursday, October 18, 2012

Mengidam buah delima

Assalamualaikum

Selamat hari jumaat yang penuh keberkatan
apa khabar anda suma ari ni??
sihat ka?
harap sihat la sumanya...
eh dah macam tulis surat lak ni.hehhe 

minggu lepas ada kawan ofis ni bagi sebelah buah delima
dah lama tak makan buah ni
kena lak buah yang dia bagi tu manis betol
dengan air yang banyak memang sedap lak
tapi tak puas lak makan
ya la setengah bijik kan..
MG kan selera dinasor la ni

tiba-tiba minggu ni rasa cam tingin lak nak makan lagi
mana nak cari
pasaq malam dah lepas nak kena tunggu jumaat lak la
untuk pasaq malam kat serdang ni
tiba-tiba pagi marin ( khamis) lalu depan maybank serdang
ada orang jual buah
kalau sapa dok kat sini memang tau kat depan bank ni
selalu ada uncle cina yang jual buah

apa lagi terus pi cari dia
nasib baik ada
sebijik rm2.00
rasa cam murah lak
ka memang harga dia cam tu, tak tau la
sebab tak rajin dok beli
tapi balik balik ofis buka, kaler dia tak bapa merah..hanyak pink-pink gitu
ok la daripada tak dak kan
rasa dia leh tahan manis-manis gak
jadi tak la rasa nak marah sangat.hehehe

dengaq cita banyak khasiat buah delima ni untuk orang pregnant dan bebi di dalam kandungan
jon kita tengok hasil googlelan MG ni

*** petang satgi pasaq malam nak cari lagi la :P


KHASIAT BUAH DELIMA UNTUK PEREMPUAN MENGANDUNG DAN BAYI DIDALAM KANDUNGAN



    • Mengekalkan keadaan jantung dan hati yang sihat
    • Membersihkan hati dan saluran perkumuhan
    • Menyingkirkan lemak berlebihan
    • Meningkatkan tenaga seksual suami/isteri :p
    • Mencegah rasa mual
    • Menstabilkan hormon semasa haid dan melancarkan kitaran haid
    • Mencantikkan kulit muka
    • Membantu memulihkan pesakit kencing manis
    • Berupaya menghapuskan kahak
    • Memberi tenaga dan mencegah keletihan
    • Mencegah angin ahmar bagi warga emas
    • Meningkatkan peredaran darah
    • Mencegah dan merawat kanser
    • Membantu menstabilkan tahap kolestrol dalam darah
    • Membakar lemak dan mengurangkan berat badan
    • Membantu menguatkan sistem percernaan dan usus
    • Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung
    • Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu
    • Membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan
    • Membantu mendapat bayi yang sihat dan kulit yang cantik
    • Membantu mengurangkan batuk dan lelah
    • Membantu merendahkan dan menstabilkan tekanan darah
    • Membantu mencerdaskan minda dan daya ingatan kanak-kanak dan pelajar
    • Membantu membaik pulih sistem hati dan limpa
    • Membantu mencuci buah pinggang dan saluran kencing
    • Membantu menstabilkan hormon wanita yang menopous

Selamat Bergraduat adikku

Assalamualaikum

hari ni lari sikit dari cita pregnant
nak cita pasai adik MG yang bergraduat pada 4 Oct lepas
sat ja rasa, dah konvo
tingat lagi MG pi teman dia masa mula-mula dia daftar ke UM
dia mai sorang diri ja dari kampung, naik bas
Masa tu tak dak kenderaan lagi
En. Gold pon dok naik motor lagi
jadi awal-awal pagi dah kuaq naik LRT umah untuk pi jumpa dia kat UM

la ni dia dah bergraduat
dapat anugerah dekan dan
siap dapat anugerah pingat emas dari Persatuan Sejarah Malaysia lagi
katanya pingat emas tu emas betoi
wah syok la hang!
dengaq cita dapat sambung phD terus
tahniah!!
jasa-jasa aku jangan dok wat lupa plak


 satu famili ( alif ngan amin tak dak)


                                                        dengan ayahanda tercinta

 satu-satunya gambaq MG time pregnant ni.



dengan ibunda tercinta



setiap usaha keras tu akan mendapat yang bermakna


Time konvo pon siap amik photogarfer lagi mengada
tak banyak amik gambaq masa ni sebab bawak kamera tapi
memori kad tak bubuh
jadi suma gambaq diatas OP yang punya la

sedih lak time ni sebab masa MG konvo dulu
tak dak sapa mai
konvo sorang-sorang
sebab famili tak dak duit nak mai UPM.huhuhu....
semua orang ada famili yang mai selebrate
MG ja dok tercongok sorang-sorang

jadi la ni dah MG ada duit sendiri MG dah bertekad untuk bawak famili mai
beli tiket flight kat depa
bagi depa merasa naik flight
ya la...kami orang kampung mana penah merasa naik-naik flight ni

Friday, October 12, 2012

Rentetan Kaki bengkak sebelah

Assalamualaikum

kat entry lepas, MG ada cita pasal kaki bengkak sebelah kan?
jadi pada petang hari rabu lepas
pi klinik Mesra, kat Serdang ni untuk check
cuak gak kan, sebab dok search internet
semua artikel cakap kena pi jumpa doktor cepat-cepat

jadi MG pon pi la
time petang ni, selalu doktor laki akan bertugas kat klinik ni
nama dia doktor fahmi kot
tah lupa lak..
nasib baik la masa pi tu tak ramai orang
jadi cepat skit dapat jumpa doktor
kat luaq lak langit hitam ja
nak turun ujan lebat
kalau dok kat serdang ni memang cuak skit kat ujan lebat
takut jadi banjir cam ari tu

masuk ja jumpa doktor
dia suruh pi amik air kencing
2 3 ari ni MG perasan air kencing skit ja
kalau dulu memang banyak
jadi nak amik sample pon susah skit la
sekali keluaq, keruh ja air tu

pastu doktor panggil masuk bilik
dia cakap mungkin kena kencing kotor sebab keruh
pastu dia dip satu kertas lam air tu
kertas cam kita nak cek pH solution
pastu dia tanya lagi 2 3 ari ni ada makan/minum kopi, jus atau benda masam tak?
Off cos la kopi
MG kan peminum tegar minuman tu
even masa pregnant pon..huhu... jangan tiru
sah la..
dia cakap tak leh minum dah pasni sebab benda ni angin
dia tanya boleh tido telentang tak malam-malam
memang tak boleh la, MG tido mengiring ja, sebab kalau terlentang tak boleh bernafas

pastu dia tanya ada rasa muka sembap tak ---- jawapannya tak
sakit kan bahagia pundi kencing tak bila kencing ---- jawapannya tak jugak

pastu doktor kata dia takut ada virus yang serang ginjal
dan akan membuatkan kaki tu membengkak sebelah
cuak tol la dengaq
pastu dia bagi ubat antibiotik yang orang pregnant leh makan
dan kena datang lagi selasa ni
untuk check lagi sekali

Setelah 2 hari makan antibiotik tu, kaki masih lagi membengkak
dan paling ketara pada waktu magrib ke atas
memang cuak sangat sebab takut ni effect chemical yang MG handle lam lab ka apa
harap semuanya ok la nanti

Tuesday, October 9, 2012

Kaki Bengkak Sebelah

Assalamualaikum..

2 - 3 hari ni badan memang berangin sangat
start jadi bila makan gulai lemak nangka ari tu
orang pregnant tak leh makan nangka ka?
tak tau lak, belasah ja ari tu, sedap kan
kesudahannya kaki bengkak la

yang peliknya sebelah ja yang bengkak, yang belah kiri tu
balik umah kena berleter la ngan mak
hehehe..dia mai umah sebab adik konvo 4hb ari tu
angin lam badan pon banyak ni
siang dia tak keluaq
malam ja kuaq time dah tido tu
ari-ari gak la si suami sapu minyak angin kat badan dan kaki

pastu semalam pon jadi gak
MG perasan sebab minum kopi kot
nak sembahyang time duduk diantara 2 sujud tu memang seksa la
sebab kaki rasa jadi cam belon
MG pon apa lagi terus la sedih dan nangis
tak dak benda pon
tapi still nangis
sensitif tol la sejak 2 menjak ni
cian lak kat si suami dok kena pujuk ari-ari.hehehe
Sabaq ye ling..bukan i yang mengada..hormon yang mengada ni.hehehe

sah la bebi kuaq nanti akan manja lebih
sebab ibu dia pon manja lebih gak time pregnant kat dia.hehehe
jangan tak bagi ibu kuaq pi kerja dah la ye


pssst : si suami kata badan dah makin bulat.huhu...teruk la nak diet pas beranak nanti..

Monday, October 8, 2012

Dah start bergerak !

Assalamualaikum

saja eksaited nak habaq bagi
MG dan dapt rasa pergerakan lam perut ni..hehe
sebelum ni risau gak x rasa pa
cuma perut ja yang membesaq
tapi ada satu malam tu
baru nak tidoq
dah rasa..ehhe
comei ja..tak kasaq pon
mungkin sebab kecik lagi kot
masa pi second check untuk 17-18 minggu tu
request kat doktor nak tau gender baby
susah gak nak tgoknya
baby tak dok diam
kaki tangan bergerak
sampai si suami pon tanya
baby bukan main cempera lagi tu, tak rasa lagi?
hehehe...serius tak rasa
bila masuk 18 week ni baru rasa

gender lak, doktor cakap maybe baby girl
sebab nampak leper kat bahagian bawah punggung.heheh
jadi semua telahan dari ramai pihak semua tak betol la
ramai cakap baby boy
mak MG pon cakap baby boy sebab MG jadi seorang yang pemalas
dan muka tak berseri lansung..hehe
MG lak cam yakin gak dengan tekaan tu
hehe..siap dah ada nama lagi

tapi tak kisah la..pompuan pon ok
leh pakai baju cantik-cantik
jantina lak tak penting janji sihat kan
masa doktor cakap kata baby girl tu si suami terus pandang muka MG.hehe..
masing-masing senyum la sebab teka tak kena

checkup kali ni kena amik darah
problem lak, nurse tak jumpa urat darah..
lengan kiri dapat 2.5ml ja..depa nak 5 ml
pi kat lengan kanan x kuaq lansung, MG suspek tak kena kat urat kot
last skali kat belakang tangan la
sakit tol kat kawasan tu sebab dekat ngan tulang
dapat la beberapa titik
still skit
tapi nasib baik la doktor cakap dah ok

berat kali ni lak naik 2 kg ke 63.5 kg
huhu...next checkup mesti naik banyak
sebab selera membuak-buak la ni
takut lak dengaq orang kena minum ayaq gula
x leh makan malam dah pas ni

nect checkup lepas raya haji
kena cucuk kancing gigi lak


Wednesday, September 26, 2012

Craving!

sumber google

Assalamualaikum..

meleleh- leleh rasa ayaq liuq ni tengok pulut pelam ni
minggu lepas dah pi cari kat Kajang
ada orang jual kat Restoren Malee, Kajang tu
rm5 sepinggan
sekali makan tak sedap lansung
tak tau la kot thailand punya pulut pelam rasa cam tu
santan dia cam bukan santan, cair
pastu manis lak tu
cam tambah gula ja

bagi orang Kedah yang dok area kawasan sawah padi
pulut ni memang makanan wajib la tiap kali musim pelam
pulut biasanya akan dikukus
dan akan digaul dengan santan yang ditambah sikit garam
untuk menaikkan rasa lemak
dah jadi pulut lemak
baru la dimakan dengan pelam yang masak manis
heaven!!

huhu...
esok nak cari pelam ngan pulut
nak wat sendiri
baru puas.hehehe

WW : 26/09/2012


kasut baru

** WW yang tak berapa WW..:)


Berjaya merembat kasut comel ni
bajet remaja la pakai kasut cam ni.hehehe..
rasa cam comel ja
korang rasa come x?

kasut tak dak jenama
kaki ni stail jenis yang kasut tak akan tahan bila dipakai
masuk bulan ke 2 dan paling lama bulan ke 3
kasut akan lingkup
tak kisah la kasut mahal atau murah
mesti tak tahan lama

Tuesday, September 18, 2012

Panas Hati

Assalamualaikum...

rasa cam nak terkeluar ja jantung ni sebab marah..ehhehe..
dah lama tak kuaq ngan entry baru
tiba-tiba kuaq entry marah-marah..
nasib baik tengah pregnant ja ni
kalau tak memang nak maki ja ni

apa perasaan anda kalau ada rakan sekerja
pi bagitau bos,dia tak dak keja nak wat selamat ni
konon-konon dia bagai nak gila sebab tak dak keja..!!

What the fish!!
it's true memang dia tak dak keja
sebab bila orang bagi dia keja dia tak mau wat
siap kutuk belakang lagi mengata orang kononnya
orang yang suruh dia wat keja tu ada degree atau master ja
tapi bodoh tak reti wat keja
boleh dia kata cam tu

dan sekarang boleh lak berlakon
dia tak dak keja
dan kalau melibatkan dia sorang tak pa
ni akan bersangkut dengan orang lain
kononnya kami dari department ni
semua tak dak keja
abeh selama ni yang segala kerja berjalan ni sapa yang wat???

marah betol la
sebab benda ni naik ke pengurusan atasan
orang lain wat keja
dah kena label tak dak kerja cam dia
menyakitkan hati
bila tah nak pencen

bila ada kerja nak bagi
dia kata lak, suruh la budak-budak muda yang pegi / wat
sebab dia dah tua dan nak pencen
nak pencen pa
lagi 10 taun nak pencen!
kira nak bagi lepas dia gak la

hei...rasa cam nak tukaq keja lak
tekanan nak keja sini
dengan bebanan kerja semakin bertambah
tahun dengan ada sorang senior yang sejawatan ngan MG akan berpencen
dan taun depan MG akan menggalas tugas untuk 2 orang
sebab pihat pengurusan tak akan amik orang baru..
boleh dia cakap tak dak keja lagi
dia memang tak dak keja..

memang MG patut bersyukur sebab dapat keja
ramai lagi tak dapat keja
tapi bila bekerja kita perlu seronok
dan enjoy dengan kerja kita
bukan kerja dalam tekanan
tambahan pulak orang bawahan kita senior lak dari kita
memang susah

sekarang MG dan isi balik SPA 8.hehehe...
padahal sebelum ni pon dah apply tapi tak penah pon dipanggil interview
nak isi gak KPLI/DPLI pas ni
memang harap sangat dapat dan nak tinggalkan keja ni

Wednesday, August 29, 2012

My 1st Maternity Blouse



Assalamualaikum

Selamat Hari  Rabu

hari ni ialah jari makan-makan sedunia
arini MTDC ada wat jamuan Aidilfitri
dapat makan lemang tapi tak dak cicah sebab
rendang ayam tak dak, hanya ada rendang daging ja
tapi tak pa..makan lemang saja pon sedap

dan ari ni, 1st time makan ayam balik
setelah sebulan lebih tak makan
ari ni amik sate ayam
dan amik nasik arab yang lauk ayam
boleh la masuk..cuak gak takut kuaq balik
ayam pon hanya amik yang kat tulang-tulang

makanan lain yang berjaya di lahap ialah laksa penang, cendol, udang salut tepung
ngan buah mata kucing
rasa cam nak makan lagi
tapi dah memandangkan dah lama di situ
jadi haruslah balik kan

balik ofis kol 1.20 terus tido sebab perut penuh..hihi

tajuk kat atas pasal maternity blouse
tapi yang dok sembang pasal makanan lak

blaus tu MG beli masa sebelum raya lagi
ingat nak beli nak pakai ngan jeans
tapi bila pikir ngan jeans jadi tak lawa lak
sebab blaus tu labuh
nak kena beli skirt la pas ni
baju kurung kerja pon dah banyak tak muat
dah kena start cari blaus pregnant 2 3 lagi
untuk dipakai tanpa ulang untuk seminggu

tak yah beli banyak-banyak nanti pas beranak tak pakai lagi
blaus tu beli kat jusco
tengok patung pakai cam cantik
bila kita pakai jadi renek
nampak sangat la diri ni rendah..hehe
nak kena beli handsock lak sebab nampak lengan skit
masa beli tak terpikir pon

Monday, August 27, 2012

Dah buat buku pink!




Assalamualaikum

hai, selamat hari raya
dah muak tak makan ketupat dan rendang??
MG ni lapaq gila ngan ketupat ngan rendang
sebab raya ari tu
tak lalu makan
makan skit ja
sekarang ni baru tingin
esok ada Open House kat MTDC nak hantam betol-betol la.heheh

pagi td (28/05/12) dan wat buku pink
untuk pregnancy checkup tu
doktor tanya samada nak teruskan checkup kat klinik tu atau nak ke klinik kerajaan
MG teruskan kat klinik tu ja
sebab kalau kat kerajaan sibuk sangat
ramai orang
doktor tu kata selalu kalau 1st baby orang akan pi ke klinik kerajaan
sebab kalau ada apa-apa masalah memang depa akan refer ke kerajaan gak
tapi tak pa teruskan ja la kat situ sebab senang
dekat ngan ofis

pi ari ni scan lagi buat kali ke tiga
la ni leh nampak ngan jelas kaki, tangan dan tali pusat bebi
bebi lak bergerak tak berenti-renti
sampaikan doktor susah nak amik gambaq scan tu.hehe
Alhamdullilah..bebi sudah cukup sifat
scan kali ni si suami masuk skali
dia pon teruja bila tgok scan  dan dengaq jantung bebi

untuk kali ni kena amik BP, berat dan urin
BP ok,urin lak tak tau sebab doktor tak cakap apa apa pon
kira ok la kot kan
berat lak 61.5kg...huhu

perkembangan ibu lak, sekarang ni sangat la kuat makan
si suami pon jadi pelik napa makan kuat sangat
pagi leh makan 2 1/2 keping roti canai
tengahari tak sempat kol 1 dan mengigil-gigil tangan sebab lapaq
petang time dalam keta nak balik umah pon lapaq lagi
bila dah lapaq tu terus la rasa nak muntah

start esok nak kontrol dah makan
takut pas beranak ni susak lak nak turun badan

dah la memang sejak azali lagi badan besaq

la ni tengah dok wat list untuk beli barang- barang bebi
mungkin pada bulan ke 4 tau 5 akan start beli
selalu apa ye barang 1st orang beli??

Friday, August 17, 2012

Selamat Hari Raya 2012







Assalamualaikum

kini Ramadhan dah hampir ke penghujungnya
terasa cam sedih lak..
sebab tahun ni tak dapat beribadat sepenuhnya
posa pon tak penuh
apa nak wat...ibu mengandung kadang-kadang tak leh posa.huhu..

Malam ni MG dan suami, serta adik dan abang ipar akan bertolak balik ke Kedah
semoga perjalanan kami selamat hendaknya
dan berharap jugak
agar trafik baik-baik saja
harap semua warga kota dah balik pada pagi ni dan semalam
lenggang skit jalan

balik kali ini ada 2 orang driver
si suami dan abangnya
tak la penat sangat si suami
kalau tak dia ja yang drive sampai ke Kedah selalu
MG kan tak reti bawak keta.hehehe...

Di kesempatan ini MG ingin mengucapkan

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR BATIN


kepada semua yang mengenali atau yang tak mengenal MG si owner blog picisan ini
raya-raya jugak
jangan sampai pas raya tak dak duit nak makan ye...
bye!

Wednesday, August 15, 2012

Zakat Fitrah 2012

Assalamualaikum...

sejak minggu kedua posa lagi kami suami isteri dah bayaq zakat fitrah
kebetulan lak masa kat bazar ramadhan sri serdang ada amil dari Pejabat Zakat Selangor
terus bagi tau kat si suami
dia pon terus bayaqkan

tahun ni tahun pertama suami bayarkan
selama ni ayah yang dok bayaqkan
sedih lak rasa
macam dah jauh dari ayah
tapi nak wat cam na
dah lumrah kehidupan
anak perempuan tidak akan jadi tanggungjawab ayah lagi bila dah kawin

tahun ni si suami bayaq untuk 2 orang
tahun depan akan jadi 3
dengan bertambahnya sorang lagi dalam keluarga kecik kami
tah-tah 4 pa...mana la tau
dapat kembaq..ehhehe
kalau dapat alhamdullillah...

sekarang ni perut dah start nampak
kalau pakai baju kurung moden lagi ketara
padahal baru 2 1/2 bulan tu
banyak la baju kena beli nanti

barang bebi lak tak beli apa lagi
sebab nak start beli masa bulan ke 4 atau 5 kot
balik raya ni nak berguru ngan mak
nak kena beli benda pa dulu

masuk ari ni dah 7 ari tak posa
tak tahan sangat sebab angin dalam perut
dan buat nak muntah
ari-ari muntah bila time lam keta nak balik keja tu
still tak boleh bau sambal
dan susah jugak nak berus gigi sebab nak muntah...huhu
harap akan ilang cepat la keadaan ni

bye

Tuesday, August 14, 2012

Raya sebagai Suami Isteri

Assalamualaikum

lama tol la tak update blog
memang totally tak dak mood
tengok pc rasa cam nak muntah
abeh cam na nak wat entry baru..huhu..
sebenarnya banyak benda nak cita..
tapi tu la...mungkin pas raya dan kembali kot mood rajin leh update balik

tahun ni raya pertama sebagai suami isteri
dan MG akan beraya di N9....!!
tak pernah terjangkau difikitan ku nak beraya di tempat lain selain Kedah...huhu
itu sebabnya MG cari laki orang Kedah gak
tapi tak lepas jugak la..tok nenek si suami belah ayah dia ni orang nogori
jadi famili mentua tahun ni rancang nak balik sana
jadi tahun ni, pada raya ke-3 kami akan berangkat ke sana

sat sajalah beraya kat Kedah
cam tak best la plak
tapi yang pasti raya pertama dan ke2 akan beraya kat umah MG
tak kira la..hehehe

raya tahun ni pon cam tak bapa best sebab banyak benda yang MG tak leh makan
kalau sebelum ni hanya ayam yang tak leh makan
la ni dah diupgrade kepada ikan dan udang
hanya sotong ja yang mampu dimakan buat masa ni
daging memang MG tak makan sejak azali lagi

jadi pening jugak, nak cicah apa ketupat palas nanti
bila cita kat mak MG , dia kata nak wat serunding ikan bilis
harap-harap la leh makan nanti
kalau tak cicah kicap ja la ketupat tu..hehehe

sabar ja la demi anakanda tercinta ni... :)

bab baju raya lak...baru ada selai
ingat nak pi cari selai lagi
tapi tak tau bila..hehehe
si suami lak, dia tak kisah ada baju baru ka tak
tapi MG buatkan jugak baju melayu baru selai
nanti kot nak cari tshirt lak ngan sandal baru
laki i senang diurus!
hehehe...

ni tak tau la bila nak update lagi ni...hehehe
bye!

Thursday, August 2, 2012

Doa Untuk Bayi di dalam Kandungan



"Ya Allah peliharakanlah anakku selama ia berada didalam perutku, 
dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, 
tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, 
penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. 
Ya Allah rupakanlah dan bentukkanlah dia yang ada di dalam perutku dengan rupa yang baik, 
dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. 
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. 
Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, 
baguskanlah suaranya untukmembaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, 
dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam"..
amin

Friday, July 27, 2012

Vitamin Shaklee

Assalamualaikum

bulan posa ni memang meletihkan
kalau diikutkan MG tak hadapi alahan pon cuma tak leh bau makanan ja
tapi bila start ja posa
memang asyik nak muntah
angin dok tolak menolak dalam perut
pas buka posa tak jadi lak cam tu
cuma yang MG notis MG dah tak leh makan nasi
cuma leh makan mee, laksa atau laksam
sekarang ari-ari makan laksam untuk berbuka
sahur lak mee goreng
nasib baik si suami pon jenis makan cam tu
lega rasa

kalau pi ofis lak memang letih badan
tak leh nak tengok pc nak muntah ja rasa
pastu sekarang terpengaruh la set vitamin shaklee ni
ada kawan ofis yang jual
dia cakap leh hilangkan letih badan dan juga morning sickness
yang part letih tu yang best
sebab sekarang ni pas berbuka ja dah tak leh wat apa
bukan makan banyak pon
hanya laksam sebungkus
laksam yang dijual tu bukan banyak pon kan

semalam ari ke-6 posa MG tak posa
tersangat la letih
rasa sangat tak best sebab berhajat nak posa penuh tahun ni.huhu...
dan dah muntah dah, petang posa ke-5..dalam kol 6
angin merobok lam perut nak kuaq
muntah lam keta...salah satu sebab pasal bau ekon keta
MG tak tahan

tak pa la
laburkan skit duit untuk kembali cergas macam dulu
MG amik set pregnant
ada 4 jenis vitamin

pas ni jadi orang sakit la plak ye
hidup ditemani ubat
kalau ok nanti MG share ye

bye

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails