.

.

Thursday, March 12, 2015

Percutian Bajet ke Kota Kinabalu dan Kundasang Hari Pertama Part 1


Assalamualaikum

Baru balik dari Kota Kinabalu semalam
memang best!
jom follow blog ini untuk rujukan kawan-kawan yang nak ke Sabah

famili kecik kami ke Sabah pada 7 - 10 Mac 2015
macam besa beli tiket AA 3 bulan lepas dapat rm 550 return ( 2 dewasa 1 kanak)
harga tiket tak la murah sangat kan leh dapat lagi murah tu
bak kata orang bila dah beli tiket semua buleh jadi
kalau dok cakap ja nak ke Sabah tapi tak beli tiket memang tak jadi la,hehe

percutian kali ni memang tight bajet
disebabkan Si Umayrah dan ayahnya sambut besday bulan 3 jadi MG namakan percutian kali ni birthday treat trip for depa berdua

ok, kami sefamili bertolak ke KLIA 2 lebih kurang 9.30 pagi flight pukul 12 lebih
bekpes dulu di mamak senang nak jalan perut kenyang kan
bukan apa perut si kecik tu perlu di jaga
nanti dia wat perangai hihi..
keta kami park di Putrajaya Central macam besa dan gerak ke airport guna KLIA Transit
tiket dalam rm6 lebih sorang ye

dah sampai ke KLIA 2 menggagau jugak nak cari departure
sejak pindah ke airport baru ni
ini la 1st time jejak kaki
buleh tahan luas jugak ye
di sebabkan dah check in siap-siap kami pon tak la terkejar-kejar sangat
macam besa AA kalau tak delay bukan nama AA la..

tunggu berlepas

ok masa flight nak naik tu
mungkin flight tu lalu air pocket kot, jadi kita rasa cam flight tu nak jatuh skit
Umayrah time tu terus peluk MG dan sebut nanak ( tak nak)
hehe..rupanya dia cuak
jadi MG pon suruh dia tidoq
jadi senang la dok atas flight kalau dia tidoq...kalau tak sibuk nak wat perangai.hehehe

selepas lebih kurang pukul 3.30 kami selamat mendarat di Kota Kinabalu International Airport T2
T2 ni khas untuk Air asia dan kalau naik MAS anda semua akan turun kat T1 ye
sebelum sampai ke sana MG dah book kenderaan awal-awal lagi
MG guna perkhidmatan En. Shahril (0128221685)
MG dapat kontek dia pon melalui blog-blog jugak
kali ni MG sewa VIVA SE dengan harga rm90 sehari (MG rasa cam mahai jugak)
jadi rm360 dah terbang bagi kereta sewa
sampai ja lebih kurang 5 minit kereta pon sampai ke tangan kami
MG puji bagi bab ni!

dah sudah bab keta, kami pon start perjalanan ke bandar KK untuk cari hotel yang dah di book
perjalanan menjadi mudah dengan menggunakan navigation
lokasi hotel kami di Kampung Air
saja pilih area ni sebab ada pasar malam kat sini
Hotel yang kami pilih lak hotel bajet iaitu Hotel Sri Iskandar
hotel yang namanya Iskandar ni ada dua dan terletak berdekatan plak tu dan di bawah management yang sama
cuma yang bezanya yang Sri Iskandar ni baru renovate
jadi haruslah pilih yang baru renovate kan

proses cek in berjalan lancar dan kami terus masuk bilik untuk landing-landing
lengoh jugak di dalam flight tu
tambah plak kena menyusu Umayrah sepanjang masa
letih badan
sambil tu kami makan kek pisang yang di beli kat airport tadi sebagai alas perut sebelum nak ke Dataran Todak untuk makan seafood
sebut pasal makan, MG sakit telinga yang amat sangat semasa 3 hari pertama dok sini
doktor cakap sebab jangkitan fungus
nak buka mulut nak kunyah pon sakit
dan agak membantutkan percutian kali ni jugak.hehehe

PERMANDANGAN MATAHARI TERBENAM DI PANTAI TANJUNG ARU

selepas setel mandi kami bergerak ke Pantai Tanjung Aru
ramai cakap permandangan sunsetnya amat cantik kat sini
tapi series memang cantik!
kami makan aiskrim di sini sambil menikmati permandangan sunset
gambaq yang di ambil pon cantek-cantek belaka
memang tak rugi kalau sapa pi Sabah dan jalan-jalan kat sini

lupa bawah getah ikat rambut, jadi sepanjang di sabah rambut dia mengerbang!







setelah matahari terbenam sepenuhnya
kami bergerak cari makan
lapaq sangat ok
makan kat mamak pagi tadi dan jugak kek pisang ja tadi
sebab nak save perut untuk makan seafood disamping nak save bajet jugak
kata percutian bajet kan..haruslah bajet segalanya. T_T


MAKAN SEAFOD DI DATARAN TODAK

Dataran Todak memang tak dak lam navigation
jadi MG rasa mesti berdekatan dengan Pasar Filipina aka Pasar Kraftangan
jadi kami jadikan tu sebagai panduan
jika  Pasar Filipina aka Pasar Kraftangan berada di kiri anda
teruskan perjalanan sampai anda jumpa monumen Todak
dan tempat makan tu berada di kiri anda

kat sini memang bermacam-macam jenis seafood ada
cuma pilih mana yang mau di makan oleh tekak
nak lobster, udang haruan, ikan ayam suma ada
siap duit ja
jadi malam ni MG pilih udang butter ( minimum rm15 siap masak)
2 ekor ketam masak pedas dan kangkung belacan
nampak sikit ja kan, tapi En. Gold makan sampai dah tak larat









bukti dua beranak tu makan dengan lahapnya

Umayrah pon dah kenyang sangat
MG ja tengok saja sebab sakit telinga kan
untung la depa..huhu..lapaq perut jangan di cita la
time ni plak la nak sakit telinga
ok..kalau nak tau bajet makan semua ni hanya rm53 ja sekali air dan 2 nasi putih
memang berbaloi la
MG cuit-cuit gak skit, sedap jugak rasanya
jadi kalau sapa mai KK ni wajib try seafood
kat sini juga kami try durian
ada budak datang jual lam polisterine
Musang King rm30 macam mahai ja kan
tak pa la rezeki budak tu kot
tapi series rasanya sedap!





TOTAL DAMAGE 1ST DAY DI KK


Kereta : RM360
Hotel : RM90
Makan aiskrim kat pantai Tanjung Aru : RM53+ RM30
Shopping di Pasar Malam Kampung air : RM70
Total : RM603





22 comments:

  1. wahh boleh thn mhl hrg kereta ye? apapun pengalaman yg bes tu kn. hehe xsbr plak bc 2nd day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahal jugak..malas nak tawar lagi..hehe...tq sebab sudi baca :)

      Delete
  2. Assalamualaikum..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
    Syarikat SUHAZRINAH ENTERPRISE SDN.BHD adalah syarikat ‘Taxi Limousine’ yang beropersi sejak 5 Tahun yang lalu, mempunyai pengalaman yang mendalam tentang tempat-tempat yang menarik di sabah.
    Kami menjemput anda ke sabah untuk bercuti dengan kadar Harga yang rendah dan berpatutan,
    sila hubungi kami untuk mendapatkan pakej yang lengkap.
    +6016 8392919 (whatsApp, wechat, Telegram & Kakao Talk)
    email: taxisabahlimo.com
    http//:www.taxisabah.com
    Terima kasih Admin..

    ReplyDelete
  3. Salam,
    Kami menyediakan perkhidmataan kereta sewa Axia Auto RM100/day untuk pengunjung daripada Semenanjung. Berminat boleh call atau watsapp 012 83 00001.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM
    RM305/Pax Minimum 10 pax

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tolong tggalkn contact number plis

      Delete
    2. package 4hari 3malam boleh tolong arragekan

      Delete
  5. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Riko Adryansyah
    Mobile : +6281365654104 ( WhatsApp )
    E-Mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. Asssalamualaikum. Trip of Sabah Di Bawah Bayu Family Bajet. Berminat hubungi / whatsapp 014-8415859 En. Muja.

    ReplyDelete
  7. Asssalamualaikum. Trip of Sabah Di Bawah Bayu Family Bajet. Berminat hubungi / whatsapp 014-8415859 En. Muja.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...

    Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

    1. Viva RM90
    2. Myvi RM120
    3 Saga RM120
    4. Alza RM140
    5. Exora RM150
    6. Avanza RM170
    7. Vios RM180
    8. Urvan RM230

    Homestay RM100.00 semalam

    Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
    0129600702 (Whatsapp)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum...

    Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

    1. Viva RM90
    2. Myvi RM120
    3 Saga RM120
    4. Alza RM140
    5. Exora RM150
    6. Avanza RM170
    7. Vios RM180
    8. Urvan RM230

    Homestay RM100.00 semalam

    Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
    0129600702 (Whatsapp)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  10. Assalamualaikum...

    Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

    1. Viva RM90
    2. Myvi RM120
    3 Saga RM120
    4. Alza RM140
    5. Exora RM150
    6. Avanza RM170
    7. Vios RM180
    8. Urvan RM230

    Homestay RM100.00 semalam

    Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
    0129600702 (Whatsapp)

    ReplyDelete
  11. Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan...

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Antara Kelebihan kami:

    Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..
    a) Nissan Urvan RM230 sehari
    b) Toyota Innova RM200 sehari
    c) Toyota Avanza RM160
    d) Nissan Grand Livina RM170
    e) Proton Exora RM150
    f) Produa Alza RM140
    g) Toyota Vios RM160
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM150
    m) Viva 660 RM70

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Antara kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    Hubungi kami
    0163751978
    Boleh Call atau Whatsapp


    ReplyDelete
  12. Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan...

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Antara Kelebihan kami:

    Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..
    a) Nissan Urvan RM230 sehari
    b) Toyota Innova RM200 sehari
    c) Toyota Avanza RM160
    d) Nissan Grand Livina RM170
    e) Proton Exora RM150
    f) Produa Alza RM140
    g) Toyota Vios RM160
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM150
    m) Viva 660 RM70

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Antara kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    Hubungi kami
    0163751978
    Boleh Call atau Whatsapp


    ReplyDelete
  13. Hi,sesapa dtg ke Kota Kinabalu Sabah,yg ingin mencari kreta dan guide utk jalan2 area kota kinabalu atau trip ke kundasang,boleh WhatsApp sy 01126899385..sy ada membuat trip ke smua area kota kinabalu termasuk trip ke kundasang..

    ReplyDelete
  14. Hi,sesapa dtg ke Kota Kinabalu Sabah,yg ingin mencari kreta dan guide utk jalan2 area kota kinabalu atau trip ke kundasang,boleh WhatsApp sy 01126899385..sy ada membuat trip ke smua area kota kinabalu termasuk trip ke kundasang..

    ReplyDelete
  15. Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan...

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Tel : 0129600702 / 0163751978
    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Kami menyediakan Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..

    a) Nissan Urvan RM230 sehari
    b) Toyota Innova RM200 sehari
    c) Toyota Avanza RM160
    d) Nissan Grand Livina RM170
    e) Proton Exora RM150
    f) Produa Alza RM140
    g) Toyota Vios RM160
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM150
    m) Viva 660 RM70

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    *Screenshot iklan ini sebagai voucher Diskaun dan whatsapp ke nombor di bawah*

    Hubungi kami
    0129600702
    0163751978
    Boleh Call atau Whatsapp


    ReplyDelete
  16. Penapis Air alkali BioUltra / BioUltra water Filter Alkaline

    Pelbagai Produk Dispenser Water Filter & Master Filter (OutDoor) – Jimat Tenaga

    • Alkaline WaterFilter – 6 Filters – RM599
    • 2 Suhu Panas & Sejuk (TableTop & Stand - RM899 – 1498)
    • 3 Suhu Panas, Normal & Sejuk (TableTop & Stand - RM1299-RM1499)
    • Gold Master Filter– 7 Layer (Fiber - Outdoor) RM799
    • Titanium Master Filter – 9 Layer (Fiber - Outdoor) RM999

    Producing High Qualiti alkaline water ph 7-9
    ‘Siap Pasang Baru Bayar’
    Harga Termurah di pasaran drpd segi kualiti, brand, rekabentuk dan harga
    Warranty 12 – 18 Bulan
    Filter import dari Korea (ada sijil halal)
    Pemasangan terus ke kediaman @ Pejabat anda

    Hubungi – Whatapps/ Call / SMS: 017 8895 990 - Farid
    http://penapis-air-bioultra.blogspot.my/

    ReplyDelete
  17. Kereta Sewa Afra Kota Kinabalu
    Kereta Sewa Serendah RM70/day *terma dan syarat
    Whatsapp : 0128031380 untuk tempahan
    Whatsapp : 0128031380 untuk tempahan

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails