.

.

Monday, May 20, 2013

Pengalaman Bersalin Part 2

Assalamualaikum..

kita sambung part 2 lak ye
part 1 kat sini

ok..bila ja dah tau dah leh masuk LB tu rasa lega sangat
lega sebab semalam memang sakit
tapi yang peliknya la ni tak sakit lak
mungkin baby tengah tido dan tak mengeras kot
MG balik ja ke bilik dan makan
sebab tau pasni akan guna banyak tenaga untuk push
MG bancuh susu dan makan biskut marrie
memang banyak la biskut marrie tu yang kena telan

pastu pi la mandi..sebelum mandi ni nurse mai dah
nak bawak pi LB
tapi MG, mintak nak mandi lu..nak bagi segaq badan
masa berus gigi ni la spoil
sebab muntah..abis suma susu dan biskut marrie keluaq
sekali ngan makanan petang semalam pon keluaq
abeh nak wat cam na..terpaksa la pi LB ngan perut kosong
ingat ye kengkawan..makanan penting sebelum masuk LB.huhu..

MG pon pi la LB
time ni lam kol 8.30 pagi
perut masih tak sakit..oooh lupa nak habaq
ubat untuk induce yang ke3 tak masuk dah sebab dah buka 4-5 cm
masa kat LB ni la air ketuban di pecahkan
masa ni la best..depa akan masukkan ubat untuk bagi cepat bukaan (bagi contraction)
melalui jarum yang kena pasang kat tangan tu
mula-mula dengaq la doktor tu cakap suruh masuk 8
tak tau la 8 tu 8 apa..tapi yang tau itu adalah kuantiti ubat yang dimasukkan la

time ni dah start sakit sebab ubat tu dah mula berkesan
sakit tu cam malam tdi gak..dia mengeras yang sakit
nurse cakap kalau sakit leh hidu gas apa tak tau yang nak bagi kurang sakit tu
series tak bagi kesan lansung kat MG
tetap la sakitnya..hehe
mungkin bagi orang lain kurang kot

mula-mula seluk, stil bukaan 4-5 cm
doktor bagi masa lagi untuk tunggu
sebab katanya 1cm untuk terbuka mengambil masa 1 jam
jadi lagi 4-5 jam la untuk fully terbuka..
sakitnya memang la sangat sakit..pastu lam tengahari tu depa cek lagi
still 6-7 cm depa kata
Aduh..MG dah tak tertahan dah...asyik hidu gas tu sampai jadi lalok
tapi tak kurang pon sakitnya
time ni En. gold masuk untuk temankan MG..
muka dia pon nampak cam cuak..ya la..masuk dari pagi sampai sekarang tak beranak2 lagi
kat luaq bilik terdengaq doktor dan nurse dok bagi sorakan semangat untuk ibu lain yang tengah meneran
tak lama pon sat ja..pastu terus dengaq depa jerit yeaay! reramai
maksudnya dah selamat la tu orang tu beranak
yang MG lak dok tak selamat-selamat lagi

disebabkan tak tahan , MG mintak la pain killer
depa pon masukkan la ubat tu melalui jarum yang depa cucuk kat tangan
series pedih..rasa cam nak mengelepur ja sebab pedih
tapi pastu rasa sakit hilang
MG dapat tidoq dengan lenanya selama 1/2 jam
pas 1/2 jam tu sakit mai balik dah
ubat untuk bagi contraction tu lak depa increasekan ke 12
semakin skit la jadinya
pastu lam pukol 2 atau 3 kot ada sorang doktor cina ni mai cek bukaan lagi
pastu dia cakap dah 9 cm
fuh..lega gila..memang syok la time ni ingat dah leh beranak dah

nak jadi cerita doktor lain lak mai cek bukaan
tau tak bapa bukaan dia? masih 5-6 cm!!
rasa cam nak maki ja doktor 1st tu
bayangkan lama mana lagi MG perlu sakit??
time ni la MG dah start mintak untuk di operate
tapi nama pon beranak kat gov hospital
ingat senang-senang depa nak bagi operate

hehe..depa suruh lagi tunggu
MG time ni rasa cam nak meneran pon ada setiap kali sakit tu datang
kekerapan sakit tu dah 5 minit sekali
datang la lagi dr cek bukaan
ari ni memang aktiviti menyeluk ja la berlaku
dr tu cakap dah rasa rambut baby
pastu depa suruh MG start meneran
series time ni tak rasa cam nak berak cam na nak teran

bila doktor cek lagi depa dah rasa kepala baby dah bengkak skit
sebab MG dok teran-teran
last skali lam kol 6 atau 7 depa decide nak bawak operate la
tu pon selepas bwak berbincang ngan 2 3 orang doktor
alasan untuk dioperate sebab poor progress dan air ketuban sudah kuaq dah lama
dari pagi tadi
gila tak kena operate, MG sakit daripagi lagi
tak masuk sakit yang semalam punya
masa ni la ubat untuk bagi contraction tu dah depa stop
jadi sakitnya dah kurang

tapi still ada sakit



sepanjang dok lam LB tu, muka en.gold memang cuak
sepanjang ari dia tak makan.. sebab tak lalu
elok la tu..MG pon tak makan gak..hehe
yang MG perasan mata dia merah..
malas nak tanya dia menangis ka tak takut dia malu.hehe..

nak pi Operation room pon amik masa gak
sebab ramai lak nak dioperate..hehe
tapi la time ni tak rasa sakit sangat dah
untuk dioperate,
kita tak leh makan kena posa
memang posa la makan pagi tadi kuaq abeh suma
petang tu jugak depa pasangkan tiub untuk air kencing

last skali segala sakit perit semua bakal berakhir
kol 8 malam  MG ditolak masuk ke LB
masa kuaq dari LB nak ke bilik operation MG pon nampaklah semua muka orang yang menunggu MG
muka mak ayah, to..adik-adik..
depa suma sabaq menunggu kat luaq sejak dari pagi lagi
dapat tengok mata mak merah..mesti dia qeyau/nangis

masuk ja operation room
doktor perkenalkan nama dia
dan depa pon inject la bius kat tulang belakang
time ni terus tak rasa pa
cuma MG rasa sejuk yang amat sangat
sampai mengeletar
terus cakap kat depa dan depa pon tambah selimut dan masuk kan wap panas
tepat 8.25 malam, 2/3/13 keluaq la Ummi Umayrah bt Fayzal
berat 3.44kg

baby Umayrah keluaq dari operation room pukul 8.30 malam
MG lak lam kol 10 malam kot

banyak lagi nak cita
nanti sambung lain
ni pon dah panjang sangat sampai muak orang nak baca
dah.hehe
nak share gambaq umayrah sejak lahir
tapi napa x tau nset tak leh transfer lak

ini dia budak tu..gambaq fresh baru amik marin 18/05/13- 2 bulan setengah umur dia

11 comments:

  1. babam2 nye baby umayrah.gerammmmm.tahniah MG.kita pun dapat baby gegirl gak hiks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tq ye..mesti comel gak baby u :)

      Delete
  2. wa..geramnye..bulaatt.. fuly bf eh.. huhu.. lain org lain cerita kan..cuak dah ni..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pa..kita ppuan mampu hadapinya..ya fully bf..hajat nak mix jugak sebab malas..tapi umayrah tak mau fm lak.hehe

      Delete
  3. semangatnya baby umayrah...comel sgt2...
    congrate CG!

    ReplyDelete
  4. wahhhh... bambam nye die... comei sgttt.. hehehe.. susu campor ke?? atau fullly bf?? sbb bambam sgt.. geram tgk.. hehehe.. :))

    ReplyDelete
  5. Kita pun czer gak coz baby breech.. pantang camner ok x.. susu keluar byk x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pantang ok..cuma lengoh ja kat belakang..susu pon banyak :)

      Delete
  6. Kita pun czer gak coz baby breech.. pantang camner ok x.. susu keluar byk x?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails