.

.

Tuesday, October 12, 2010

Basuh dulu tin minuman anda atau gunakan straw


Minuman lam tin ni memang sedap,terutama time ari yang panas terik

dapat lak air yang sejuk berkabus tu..

wah...memang nikmat!

minuman lam tin ni walaupon diketahui umum tinggi kandungan gulanya, tetapi ramai orang masih suka dan selalu minum

tak tau la, mungkin dengan meminum minuman ini boleh menampakan seseorang itu hebat dan ada style

mungkin juga lambang kekayaan kerana minuman ini pon bukan murah sangat pon harganya.

dan baru-baru ini ada 1 emel yang cik gold terima mengenai minuman lam tin ni,

seorang perempuan mati selepas minuman dari dalam tin

mari kita ikuti kisahnya

kejadian tersebut berlaku di Texas Utara, pada hari ahad,seorang perempuan yang pergi berkelah telah membawa bersamanya beberapa tin coke yang diletakkan di dalam peti ais didalam boat perkelahannya

pas tu pada keesokan harinya, iaitu pada hari isnin dia telah dibawa ke hospital dan diletakan di Unit Penjagaan Rapi (ICU)

Malang terus menimpanya kerana telah meninggal dunia pada ari rabu

ha...mesti kita semua tertanya-tanya, macam mana lak perempuan tu leh mati ye??

ini jawapannya..

autopsy yang dijalankan telah mengesahkan bahawa perempuan tersebut mati akibat Leptospirosis atau lebih glemer dikenali sebagai virus kencing tikus

virus ini telah ditemui pada tin-tin coke yang telah dia minum, ini kerana dia minum terus dari dalam tin dan tidak menggunakan gelas

Kajian juga menunjukkan, dia dijangkiti oleh air kencing tikus yang telah kering ( haa...bukan hanya air kencing yang fresh yang kering pon bahaya.huhuhu...)

air kencing tikus ni mengandungi kandungan toxic yang tinggi

kita semua pasni kena lah basuh dulu tin-tin minuman kita kerana sebelum sampai ke kita, tin-tin tersebut disimpan di gudang-gudang dan pasti banyak tikus berkeliaran di situ

yang berjalan-jalan di atas tin la...tak kurang yang melepas kencing kat situ

kajian dari sebuah universiti, kandungan bakteria di tin minuman lagi tinggi daripada public toilet

wah...wah..!!

ini sudah bahaya..!!

jadi sebelum minum tu pastikan kita basuh tin dulu atau minum menggunakan straw...

kita jugak perlu menpertingkatkan kadar kebersihan rumah kita, terutama pinggan mangkuk yang di letakkan di tempat yang terbuka

takut-takut tikus telah kencing kat situ


12 comments:

  1. elakkan minum minuman dlm tin..byk kandungan gula..walaupun tk manis...tp kandungan gula tetap tinggi..

    cth kalau kita buat nescafe susu...nk kena guna byk susu baru ok..tp rasanya tk de la manis kan...

    ReplyDelete
  2. betul tuh.. dulu aibaks peneh keje part time kat sebuah kedai runcit yang buka sepanjang hari.. nak pendek kan mase stok air tin sampai.. bau die pergh.. kalah bau brader berkulit hitam kurang manis tuh.. pastuh klu rajin.. staf2 lap la a.k.a basuh la bekas air minuman tuh b4 display kat dlm peti es.. klu tak.. men sumbat je.. pastuh customer beli..terus minum.. pastu terus... hehe

    nota kaki: tak yah la minum air tuh.. sbb kandungan gule sangat tinggi..

    ReplyDelete
  3. hohoho.. masa kanak-kanak dulu minum camtu je. bila dah tau benda camni, jadi lebih berwaspada. ngeee =)

    pernah addicted ngan minuman dalam tin ni, terutama yang berkarbonat. sangat tak bagus utk perut jugak sebenarnya..

    kesimpulan.. tak yah minum air tu kalau tak terpaksa.. =)

    ReplyDelete
  4. Btoi3...qiqi pon xmnat sgt2 air dlm tin ni especially yg bergas.bek mnum air masak...kalo p mcd ke kepci ke...qiqi lebei rela tukar air tu amik air milo..bior mahal tp xmudarat..huhu....milo 2 ok la gk.

    ReplyDelete
  5. yup..memang dah tabiat akan basuh dulu tin tu sebelum minum... guna straw tak macho sbb tu kena basuh eheh
    kuman "Buang bayi.." Entry

    ReplyDelete
  6. lepas ni klu ingat basuh la tin tu..ha3..

    ReplyDelete
  7. uiittt seramnyer goldddddddd hehehe
    thanks for info

    ReplyDelete
  8. sy suke beli dlm botol punye:p xpe kot:P

    ReplyDelete
  9. tq cik gold...sib bik x berapa suka air tin...minum jadi pusing2, penin

    ReplyDelete
  10. betul tu cik gold, bukan setakat air tin kot..kalo susu pekat manis ke,apa2 y dalam tin tu...pun sama kena buat langkah keselamatan camtu..bahaya la

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails